TOK TUTAN 6 BİTKİ ÇAYI

1.Mate Çayı:

Avrupa’nın ‘yeşil altın’ bitkisidir. Metabolizmayı ve vücutta yağ yakımını hızlandırması ile bilinen mate çayının önemli özelliklerinden birisi de tok tutmasıdır. Bu sayede fazladan kalori alımını engelleyerek kilo kaybına destek olmaktadır. Ayrıca güçlü bir antioksidandır, sindirim sistemini rahatlatır, idrar söktürücü- ödem attırmaya yardımcıdır, içerisinde birçok vitamin bulunmaktadır.

Tek başına tüketilebileceği gibi  yeşilçay, funda yaprağı vb. gibi çaylarla karıştırılarak 5 dk kadar sıcak suda demlenerek tüketilebilir.

Günlük tüketimi 2-3 fincanı geçmemelidir. İçerisinde kafein bulunduğu için fazla tüketimi uykusuzluğa sebep olmaktadır. Günlük 2-3 fincan tüketimi sindirimi kolaylaştırır ancak aşırı tüketimi kabızlığa sebep olmaktadır. Hamilelere ve emzirenlere tavsiye edilmemektedir.

2.Rezene Çayı:

Rezene çayı geleneksel olarak hazımsızlık, mide krampları, sindirim sorunları, ateş ve bebeklerde kolik tedavisinde kullanılılmaktadır.“EtnofarmakolojiDergisi”nin 2009 yılında yayınladığı bir araştırmaya göre rezene çayı mide ülseri hastalarında, hastalığa neden olan bakteriyle savaşarak, ülserin belirtilerinden biri olan sürekli açlık hissini azalttığı belirtilmiştir.

Kullanımı: 1 bardak kaynar suya 1 tatlı kaşığı kadar rezene tohumu atılıp 10 dk kadar demlendirilip sonrasında süzülerek tüketilmelidir. Rezene çayı iştahı baskılamanın yanında mide ve bağırsaktaki gaz sorunlarına da faydalıdır. Fazla tüketimi yan etkilere sebep olduğundan tüketimi günde 4 fincanı geçmemelidir.

3.Ada Çayı:

Yumuşak ve tatlı bir tadı olan adaçayı taze, kurutulmuş yapraklar veya toz şeklinde yıl boyunca bulunabilmektedir. Zararlı toksinlerin vücuttan atılmasını sağlar, beyin fonksiyonlarını geliştirir, iştahı baskılar, idrar yolu enfeksiyonunun tedavisine yardımcı olur, sakinleştirir ve boğaz ağrısına iyi gelir. 2 çay kaşığı adaçayı günlük K vitamini ihtiyacının %30’unu karşılamaya yeter.

Kaynatarak değil demleyerek tüketmek faydalıdır. 1 fincan için 3-4 dal adaçayı tomurcukları ile birlikte 15 dk kadar demlendirilip tüketilebilir. Günde 3 fincana kadar tüketilebilir.

Adaçayı, hamile veya emziren kadınlar tarafından ya da epileptik kişiler tarafından kullanılmamalıdır. Fazla tüketimi durumunda içinde bulunan thujone ve kafur bileşenleri toksik etkiye yol açabilir.

4.Elma Çayı:

Elma birçok vitamin ve mineral yönünden zengin olması ve tatlı aroması ile besleyiciliği yüksek bir çaydır. Tatlı isteğinizi baskılayarak iştahınıza etki etmektedir. Kaynatarak değil demlenerek tüketilmesi önerilmektedir. Tek başına demlenebildiği gibi tarçın ve ayva ile birlikte de hoş bir aroma oluşturarak tok kalmaya destek olmaktadır.Ayrıca elma kabuğunda bulunan “ursolik asit” üzerine yapılan araştırmalarda, bu doğal bileşenin kalori yakmayı hızlandırarak kas kütlesinin artmasını sağladığı yönünde sonuçlar elde edilmiştir.

Kabukları tarım ilaçlarından iyice arındırmak için musluk altında 2-3 dakika yıkayın. 1 bardak çay için 3-4 adet orta uzunlukta kabuk yeterli olacaktır. İhtiyacınız kadar suyu kaynattıktan sonra içine kabukları atın ve 5 dakika kadar kaynatın. 3-4 dakika soğumasını bekledikten sonra kabukları süzüp çayınızı içebilirsiniz.

5.Kış Çayı:

Kabuklu elma, ayva, zencefil, bir tutam adaçayı, çubuk tarçın, 1 yemek kaşığı hibiskus ve birkaç karanfil tanesi ile karıştırılarak hazırlanan kış çayını kendiniz yapabileceğiniz gibi hazır olarakta alabilirsiniz. Bir demlikte kaynatılan su içerinde 10 dk kadar demlendirilerek hazırlanan besleyiciliği yüksek bu çay ile tok hissederken bağışıklığınızı da desteklemiş olacaksınız. Günde 3 fincan içmek yeterli olacaktır. En önemli özellikleri kan şekerini dengelemek ve idrar söktürmektir.

6.Funda Yaprağı çayı:

Funda çiçeği süpürgeotu olarak da bilinir. Genellikle yaz aylarında çiçek açmaktadır ancak çay olarak kullanılmak istendiğinde kuru haline yaz-kış ulaşmak kolaydır. En önemli özelliği idrar söktürücü olmasıdır. Bu nedenle genellikle ödem atmak,  böbrek hastalıkları, sistit gibi idrar yolu enfeksiyonlarında faydalıdır. Funda yaprağının zayıflama üzerine etkisi incelendiğinde; bağırsaklardan besinlerin emilimini geciktirmesi nedeniyle tokluk hissi yarattığı bulunmuş ve idrar sökücü etkisiyle vücutta fazla tutulan suyu attığı için zayıflama amacıyla kullanımı yaygınlaşmıştır. Hazırlanışı: 3-5 yaprak funda bitkisini 3 dk kadar suda kaynatıp, 15 dk demlendirip süzerek tüketmeye hazır hale getirebilirsiniz.

Hamileler üzerinde yapılmış herhangi bir araştırma bulunmadığı için doktor tavsiyesi olmadan tüketilmesi sakıncalıdır.

 

UZM. DYT. ASLIHAN ŞAHİNER